ُ
مدیرکل فرهنگی، هنری، اردوها و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش گفت: هم اکنون فضا، امکانات مناسب و کتابدار در مدارس کشور وجود ندارند و بودجه کافی نیز به این حوزه اختصاص داده نمیشود.
به گزارش ستاد خبری بیست و ششمین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، آیین اختتامیه جشن «دانایی، توانایی» با حضور علی رمضانی؛ مدیرکل فرهنگی، هنری، اردوها و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش، علیرضا کاظمی؛ معاون پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش، اشرف بروجردی؛ رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و دانشآموزان برتر جشنواره دانایی، توانایی از سراسر کشور روز دوشنبه( 28 آبان) در سالن اهل قلم کتابخانه ملی ایران برگزار شد.
نبود کتابدار و امکانات آموزشی در مدارس
علی رمضانی؛ مدیرکل فرهنگی، هنری، اردوها و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اهداف برگزاری این جشنواره گفت: در حالی دومین جشنواره را آغاز میکنیم که برای رسیدن به اهداف عالی که همه دانشآموزان بتوانند مطالعه کنند، امکانات کمی در اختیار داریم.
وی ادامه داد: هم اکنون فضا، امکانات مناسب و کتابدار در مدارس کشور وجود ندارند. از سوی دیگر بودجه کافی نیز به این حوزه اختصاص داده نمیشود.
علی رمضانی با اشاره به حل مشکلات این حوزه گفت: اعتقاد داریم که اگر کتاب و کتابخوانی در مدارس احیا نشود، مطمئنا فرهنگ کتاب و کتابخوانی نیز در جامعه ترویج پیدا نخواهد کرد.
وی با اشاره آمار دانش آموزان شرکت کننده در جشنواره «دانایی، توانایی» گفت: در این دوره از جشنواره 500 هزار دانشآموز حضور داشتند که در مقایسه با آمار 13 میلیون دانش آموز درکشور بسیار اندک است. اما این آمار نسبت به سال گذشته که 300 هزار نفر شرکتکننده داشت جای امیدواری دارد.
رمضانی تاکید کرد: کارگروه ویژهای برای انتخاب کتاب برای دانش آموزان در این وزارتخانه تشکیل شده است زیرا آنچه در حوزه کتاب برای ما اهمیت دارد این است که کتاب مناسب در دسترس دانش آموزان قرار گیرد.
وی درباره نحوه انتخاب برگزیدکان در این جشنواره گفت: پس از برگزاری مرحله اول که با خواندن یک کتاب در سطح مدارس آغاز شد، در مراحل بعدی خواندن 2 و 3 کتاب مشخص شد. برگزیدگان مراحل قبلی برای شرکت در مرحله نهایی جشنواره «دانایی، توانایی» نیز 4 کتاب را مطالعه کردند.
رمضانی با تعبیر جایگاه دانشآموزان کتابخوان به عنوان سفیران فرهنگی عنوان کرد: از دانش آموزان انتظار داریم به عنوان سفیران معاونت فرهنگی آموزش و پرورش در مدارس، حضور پُر رنگی داشته باشند تا بتوانیم ترویج فرهنگی را در مدارس به خوبی انجام دهیم. همچنین انتظار داریم دانش آموزان برای حضور در این مسابقات از سوی مربیان آموزشی در مدارس مورد تشویق قرار گیرند.
وی در پایان از ایجاد سامانهای در آموزش و ژرورش برای در اختیار دادن کتابها خبر داد و گفت: 116 میلیون کتاب در کتابخانههای مدارس وجود دارد اما نیازمند یک بهینه کاری در این موضوع هستیم تا همه دانشآموزان به این آثار دسترسی داشته باشند.
محوریترین برنامه آموزش و پرورش توجه به کتابخوانی است
در ادامه مراسم علیرضا کاظمی، معاون پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش بیان کرد: امروز یک از محوریترین برنامههای آموزش و پرورش توجه به کتاب و کتابخوانی است.
وی ادامه داد: توجهی که از منظر قرآن و دین اسلام به علم، علمآموزی و تحصیل علم شده است در هیچ جای دنیا وجود ندارد و همچنین از منظر توسعه یکی از شاخصههای توسعه در هر کشور میزان توجه به این حوزه حیاتی است.
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش افزود: اگر به میزان پیوند یک جامعه به کتاب و کتابخوانی توجه کنیم میتوان به رشد و شکوفایی و توسعه آن کشور پی برد.
کاظمی در پاسخ به سوال یکی از دانشآموزان برتر جشنواره دانایی، توانایی، درباره فعالیتهای این سازمان برای افزایش سرانه مطالعه و کتابخوانی گفت: مهمترین برنامه وزارت آموزش و پرورش در جهت توسعه کتاب و کتابخوانی برگزاری جشنواره دانایی، توانایی است.
وی با اشاره به بهبود آمار این وزارتخانه در حوزه ترویج کتاب و کتابخوانی در سالهای گذشته گفت: در کنار این جشنواره یکی از فعالیتهای وزارت، توسعه و تقویت آمار کتابخانههای کلاسی است و در حال حاضر 220 هزار کتابخانه در مدارس ابتدایی موجود است.
کاظمی ادامه داد: در سال 1391 به ازای هر دانشآموز 6 کتاب، اما در سال 1396 به ازای هر دانشآموز 9.5 کتاب موجود است.
وی تزریق پنج میلیون کتاب به مدارس سراسر کشور، برنامهها و فعالیتهای متنوع مدارس در هفته کتاب، جشنواره تقدیر از مولفین معلم و بازدید دانشآموزان از نمایشگاههای کتاب را از برنامههای دیگر این وزارتخانه در جهت ترویج کتاب و کتابخوانی دانست.
کاظمی با اشاره به موانع توسعه کتاب و کتابخوانی گفت: کتابهای مدارس به روز نبوده و مبتنی بر نیازهای دانشآموزان نیست از این رو نیاز به بازبینی دارند.
کاظمی در پاسخ به سوال دیگری از دانشآموز برتر جشنواره درباره چرایی تاکید مدارس بر کتب درسی گفت: این مشکل انحرافی است که در نظام تعلیم و تربیت وجود دارد و متاسفانه دانشآموزان با رویکرد نمرهگرایی و کنکور تمام تمرکز خود را بر کتابهای درسی گذاشتهاند و ما هیچ سرانهای برای فعالیتهای پژوهشی و توسعه کتاب و کتابخوانی در مدارس نداریم.
وی راهبرد وزارت آموزش و پرورش برای برونرفت از این چالش را دانشآموزان، خانوادههای آنها و معلمان دانست.
آمار مطالعه در ایران قطعی نیست
اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران نیز در مراسم پرسش و پاسخ دانشآموزان حضور یافت و درباره سرانه مطالعه گفت: هیچکدام از آماری که در اختیار ما قرار میگیرد قطعی نیست، از طرفی گرچه مطالعه در فضای مجازی را نیز میتوان در نظر گرفت اما مطالعه در فضای مجازی عمیق نیست و خواننده برای انتخاب مطالب انتخابگر نیست.
وی درباره اهمیت آموزش و پرورش و مطالعه دانشآموزان بیان کرد: هدایت و خلاقیت دانشآموزان میتواند رشد و شکوفایی را برای ایرانیان به ارمغان آورد.
بروجردی افزود: نونهالان و نوجوانان همچون کشتزارهایی هستند که اندیشه را معنا میبخشند و همچنین آموزش و پرورش خانواده همه مردم ایران و همه کسانی است که در وادی دانش گام برمیدارند.
در پایان مراسم آیین تجلیل از دانشآموزان کتابخوان برتر سراسر با حضور تمامی استانهای کشور برگزار شد.
بیست و ششمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «حال خوش خواندن» از تاریخ 24 آبان تا 1 آذرماه با مشارکت بیش از 60 نهاد و سازمان در سراسر کشور برگزار میشود.