ُ
به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام، همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی نشست نقد و بررسی رمان «اخراجی» نوشته شاهدخت حیدری، عصر یکشنبه بیست و هفتم آبان ماه در سالن جلسات مجتمع فرهنگی هنری ارشاد ایلام برگزار شد.
در این نشست، حسین شکربیگی و خداداد ابراهیمی دو شخصیت شناخته شده در عرصه ادبیات داستانی ایلام به عنوان منتقد در این جلسه به نقد و بررسی این رمان پرداختند.
خداداد ابراهیمی نویسنده و مترجم با اشاره به حضور مسئولانه نویسندگان و علاقه مندان به حوزه داستان نویسی در این نشست اظهار کرد: انتظار نمی رود که جلساتی مثل نشست نقد و بررسی کتاب پرجمعیت برگزار شود اما اینکه این نشست با استقبال مواجه شده قابل تقدیر و ستایش است و از طرفی این مساله به مدیریت جوان و پویای فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام باز می گردد که به حوزه کتاب اهتمام خاصی دارد.
ابراهیمی با تاکید بر اینکه حوزه رمان و داستان نویسی پرتلاطم است و ورود به آن شجاعت می خواهد، گفت: رمان "اخراجی" پیش از آنکه یک رمان و یا داستان قلمداد شود، یک خاطره ی بلند است، خاطره ای که در عراق آغاز می شود و شخصیت هایش در دوران حکومت حسن البکر و صدام حسین به سر می برند،ناسازگاری حکومت با این شخصیت ها که ایرانیان مقیم عراق به حساب می آیند، باعث می شود تا به ایران مهاجرت کنند، اشخاصی که ما به آنها معاودین می گفتیم و در تاریخ شهرهای مرزی ایران، سهم بسزایی در ایجاد مشاغل فنی و اقتصاد این شهرها داشتند.
وی ادامه داد: متن رمان اخراجی معمولی و ساده است، از این رو بدون ژست های متداول در نویسندگی با این کار مخاطبین خود را گسترش می دهد، در حقیقت این اثر فاقد دیالوگ ها و پاراگراف های پیچیده است و در یک کلام از تغییرات زبانی در مسیر داستان به دور است.
این نویسنده و روزنامه نگار افزود: روایت یکدست و مستقیم رمان اخراجی باعث شده تا با یک اثر کسالت بار مواجه شویم، اثری که منجر به تلنگر و یا بیداری مخاطب نمی شود و حتی از خلق صحنه های شوک آور ناتوان است.
وی با تاکید بر اینکه این اثر باید مجددا ویراستاری شود شاخص های فرهنگستان ادب در آن رعایت نشده، افزود: پیشنهاد می کنم که ناشران پیش از انتشار هر اثری، به نقد و بررسی بپردازند تا با این کار هم کیفیت کار نویسنده را بالا ببرند و هم رضایت مخاطبین بیشتری را کسب کنند
حسین شکربیگی دیگر منتقد این نشست اظهار کرد: در استان ایلام نویسندگانی که در حوزه داستان نویسی دفاع مقدس مشغول به کار هستند، کمتر در جلسات انجمن داستان و یا کارگاه های آموزشی دیده می شوند، به نظرم باید برای بهتر نوشتن و تولید یک اثر با کیفیت این اشخاص در جلسات کارگاهی شرکت کنند تا آثارشان مورد نقد و بررسی قرار بگیرد.
وی با اشاره به اینکه جنگ تم اصلی بسیاری از شاهکارهای ادبی جهان بوده و از نویسندگان روس گرفته تا آمریکا در آثارشان از این مضمون بهره برده اند، گفت: برخی از داستان نویس ها در ایران، تصور می کنند که پرداختن به جنگ تحمیلی اثرشان را سفارشی و حکومتی جلوه می دهد، در حالی که این مسئله به نهادهایی بر می گردد که از تولید آثار کلیشه ای و شعاری فراتر نرفته اند و انعطافی در تولید آثار مختلف ندارند.
شکربیگی درباره ترکیب های شاعرانه در رمان اخراجی بیان کرد :معمولا کلمات موزون و شاعرانه برای یک داستان و یا رمان ضعف به حساب می آید و در روایت خدشه وارد می کند، بهتر این است که ما در داستان از حادثه بنویسیم و تمام تلاش ما صرف نمایش دادن جزییات داستان به مخاطب شود.
وی تبیین کرد: شروع ملال آور این کتاب باعث می شود تا مخاطب هیچ رغبتی برای خواندن و ادامه دادن آن نداشته باشد و از طرفی دیگر با توصیف های سطحی و عدم فضاسازی مناسب او را مجبور به کنار گذاشتن کتاب کند.
شکربیگی اظهار کرد: نهادهایی که در حوزه داستان دفاع مقدس اثر تولید می کنند، نویسندگان و مولفان را به سمت کارگاه های آموزشی سوق دهند و از سوی دیگر گروه هایی برای کارشناسی آثار تعیین کنند تا ما با آثار سطحی و کلیشه ای مواجه نشویم.
گفتنی است که این نشست از سوی معاونت فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام و موسسه عصر پیام ایلام برگزار شد.