ُ
نشست کتابخوان تخصصی صلح با حضور صاحب نظران و صلح طلبان با هدف معرفی کتاب هایی در حوزه صلح پژوهی در شیراز برگزار شد.
صبح روز شنبه 26 آبان ماه با حضور بتول معلم، مدیرکل دفتر امور اجتماعی وفرهنگی استانداری فارس؛ لیلا دودمان، عضو شورای شهر شیراز؛ روح الله منوچهری، مدیرکل کتابخانه های عمومی فارس و جمعی از صاحب نظران و صلح طلبان در سالن کتابدار اداره کل کتابخانه های عمومی استان فارس برگزار شد که حاصل آن بررسی و معرفی کتاب هایی در حوزه صلح و سلامت بود.
در ابتدای این نشست مدیرکل کتابخانه های عمومی فارس با تبریک هفته کتاب و کتابخوانی و برگزاری کنگره صلح در شیراز عنوان کرد: امیدوارم این هفته که همراه با صلح است، روزهایی با صلح و صفا را پیش روی همه قرار دهد.
روح الله منوچهری با اعلام اینکه نشست های تخصصی به منظور معرفی کتاب های حوزه های مختلف برگزار می شود، افزود: خوشبختانه امسال که در آیین گرامیداشت ملی روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار، شش برگزیده از نمایندگان استان فارس بودند.
در ادامه مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری فارس با تبریک هفته کتاب خواستار تلاش بیشتر در زمینه کاهش آسیب های اجتماعی به واسطه ترویج و نهادینه شدن مطالعه میان جوانان و خانواده ها شد.
بتول معلم همچنین نقش سازمان های مردم نهاد را مورد اشاره قرار داد و افزود: می شود ترویج فرهنگ مطالعه را به وسیله فضای مجازی فراهم کرد.
وی جذاب بودن مطالعه را راهی برای علاقه مندی جوانان به این موضوع دانست و افزود: هرچه فرهنگ مطالعه بیشتر می شود، طبق آمار آسیب های اجتماعی کاهش یافته می یابد و این رابطه معنادار بین کیفیت زندگی و آسیب های اجتماعی را تبیین می کند.
معلم افزود: ما به دنبال صلح طلبی هستیم و دین اسلام در این زمینه پیشتاز بوده است. این برنامه ها نباید مناسبتی باشد و به دنبال این باشیم که در مناسبت ها، رویدادهایی مانند صلح و سلامت را گسترش دهیم.
عضو شورای شهر شیراز نیز در این دیدار با بیان اینکه افتخار می کنم کنگره صلح در سطح ملی و بین المللی در شهر شیراز اتفاق افتاده است، گفت: شهر شیراز پتانسیل این را دارد که در سال های بعد نیز داعیه دار این عنوان باشد و ما باید بتوانیم در کنار پایتخت ادب و فرهنگ ایران، پایتخت صلح طلبی در کشور و جهان باشیم.
لیلا دودمان با اشاره به نامگذاری روزهایی با عنوان »روز صلح»، «روز مهربانی»، «روز مدارا» در جهان خاطرنشان کرد: همه این ها، پیام صلح طلبی را به مردم جهان یادآوری می کند که می توان فارغ از تمام جنگ ها که مردم را در خود گرفته است، این مباحث را در جامعه نهادینه کرد.
وی با تصریح اینکه شرایط طبیعی جهان از زمان خلقت بر پایه دوستی و مهربانی بنا شده است، افزود: همه اهداف علم در جهت این است که جهان به سمت صلح طلبی برود.
دودمان با بیان اینکه متاسفانه در جامعه ما صلح به درستی نهادینه نشده است، گفت: ارزش صلح هنوز به درستی برای مردم ما درک نشده وگرنه گرفتار این همه خشونت خانگی و خیابانی نبودیم.
به گفته این دانش آموخته دکترای جامعه شناسی برای اینکه صلح را در جامعه خودمان ایجاد کنیم باید سطح مطالعه و کتابخوانی در کودکان و دانش آموزان را ارتقا دهیم و آن ها را نه به سمت کتاب های سخت و دشوار بلکه به رمان خواندن تشویق کنیم؛ زیرا مطالعه رمان فرهنگ گفت و گو را تقویت می کند.
در ادامه این نشست مجید اسکندری، استاد دانشگاه شیراز گفت: خواسته همه انبیا، اولیا و مصلحان در نظام آفرینش صلح است و زمان کنونی ما به افراد صاحب نظری در زمینه صلح نیازمند است.
وی افزود: خلاصه دعوت همه به سمت صلح الفت و عشق و دیگرخواهی است؛ اگر حافظ توانسته در دنیا نامی بیافریند به خاطر صلح طلبی اوست.
اسکندری حافظ پژوه افزود: کتاب معشوق خداست و خداوند به جان آنکه کتاب را می آفریند قسم می خورد.
این استاد ادبیات فارسی اضافه کرد: می توانیم با کتاب و فضای مجازی جوانان را جهت دهیم؛ می توان صلح را با عمل شرح داد، این شبکه های مجازی راهی برای صلح پراکنی می تواند باشد.
در این نشست همچنین، کتاب «صلح از راه سلامت» نوشته نیل آریا و جوانا سانتا باربارا که ترجمه گروهی است توسط مریم سروش معرفی شد.
خشونت مخالف صلح است
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی شیراز با اشاره به داستان ترجمه کتاب «صلح از راه سلامت» گفت: وقتی بحث برپایی کنگره صلح و سلامت در شیراز مطرح شد، برای اینکه وضعیت ادبیات علمی صلح در کشور مشخص شود بررسی کردیم و متوجه شدیم در حوزه ادبیات فارسی در صلح و علوم سیاسی ما برخی منابع وجود دارد اما در حوزه های دیگر مطالعات صلح از جمله ارتباط صلح و سلامت هیچ منبع به زبان فارسی نداریم؛ بر همین اساس کمیته علمی کنگره تصمیم گرفت یک منبع موثق برای معرفی صلح و نقش سلامت در ایجاد صلح را تدوین کند.
مریم سروش ادامه داد: این کتاب برای کسانی که در حوزه سلامت و صلح فعال هستند منبع بسیار ارزشمندی است چون افرادی آن را تألیف کرده اند که سال ها در این حوزه در سطح جهان فعالیت دارند.
وی با اشاره به اینکه این کتاب با معرفی مفاهیم و اصول صلح و سلامت آغاز شده است، گفت: با خواندن این کتاب متوجه می شویم که باید تعاریف واژه های «سلامت» و «صلح» را از حالت کلی بیرون بیاوریم و با دید دیگری به آن ها نگاه کنیم.
سروش با تأکید بر اینکه جنگ متضاد صلح نیست، گفت: چیزی که مخالف صلح است، خشونت است که جنگ نیز یکی از بارزترین مصادق های آن است. خشونت لایه های بسیاری دارد از درون فرد تا ساختارهای بین الملل را شامل می شود صلح در حقیقت دو زیربنای فکری دارد که شامل اعتقاد به حقوق بشر و اخلاق کلی یا حرفه ای است.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی شیراز در ادامه چند کتاب در حوزه صلح را معرفی کرد و گفت: افراد علاقه مند به این حوزه می توانند کتاب های «جامعه شناسی صلح» گاستان بوتول، «هویت و صلح» و «راهنمای آموزش صلح» را مطالعه کنند.
در پایان این نشست نیز رمان «دُن آرام» نوشته میخائیل شولوخوف توسط علی محمد زاده فعال فرهنگی و از دیگر کتابخوانان این دیدار معرفی شد.
گفتنی است نشست کتابخوان تخصصی صلح از جمله ویژه برنامه های بیست و ششمین دوره گرامیداشت روز «کتاب، کتابخوانی و کتابدار» در اداره کل کتابخانه های عمومی استان فارس است که در پی برگزاری کنگره بین المللی «سلامت برای صلح» در شیراز برگزار شد.