ُ
نخستین همایش ملی حقوق نشر با مشارکت انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی و پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات روز بیستم و نهم آبان 1397 همزمان با هفته کتاب در سالن اجتماعات پژوهشگاه برگزار گردید. از اهداف این همایش علاوه بر جلب نظر و آگاهی بخشی مسئولان اداری، تقنینی و قضایی و همچنین پدیدآورندگان، ناشران و عموم مردم به حقوق نشر، بررسی های حقوقی برای اصلاح قوانین موجود و همچنین لایحه مالکیت ادبی و هنری بوده است.
این همایش با دو خصوصیت مهم برگزار شد: اول آنکه به محتوای علمی و تخصصی مطالب و سخنرانی ها بیش از امور تشریفاتی و مرسوم دیگر همایش ها توجه گردید، دوم آنکه با وجود تنوع و تعدد مباحث مطروحه و برگزاری جلسات تخصصی تر مزمان با جلسه اصلی، زمان برگزاری همایش، محدود به یک روز کامل شد تا سخنرانان و شرکت کنندگان بتوانند با یک بار حضور، هم از جهت رفت و آمد و هم از جهت زمان، در همایش شرکت نمایند.
برنامه های اجرایی همایش
علاوه بر جلسه اصلی، دو جلسه تخصصی همزمان در صبح و بعدازظهر برگزار گردید. همایش از ساعت 8:30 تا 12 و از ساعت 14:30 تا 17 برنامه ریزی شده بود.
جلسه اصلی همایش
در جلسه اصلی، به تناسب موضوعاتی که در گروه علمی همایش تعیین شده بود، متخصصان و سخنرانان انتخاب شده بودند. هر سخنران حدود 45 دقیقه مباحث خود را مطرح کرد.
برای حضور در همایش، برنامه ثبت نام پیش بینی شده بود که افراد می توانستند از طریق نرم افزار، مشخصات خود را اعلام داشته و کارت حضور دریافت کنند. البته کادر اداری همایش، برای افرادی که ثبت نام نکرده بودند، در محل برگزاری اطلاعات لازم را دریافت کرده و تا پایان همایش، گواهی حضور این افراد را آماده و تحویل نمودند.
از جهت آماری، حدود 200 نفر در همایش حضور داشته و برای بیش از 150 نفر گواهی حضور صادر گردید.
افتتاحیه همایش توسط سرکار خانم دکتر جنیدی معاون حقوقی رئیس جمهور صورت گرفت که این نشان از اهمیت دادن عالی ترین مقام حقوقی دولت به موضوع نشر و حقوق آن بود.
علاوه بر سخنرانی آقای دکتر سلگی رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و همچنین دکتر سیدعباس حسینی نیک مدیرمسئول انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی در خصوص اهمیت برگزاری این همایش سخنرانان زیر به ترتیب مباحث تخصصی خود را بیان داشتند:
- دکتر حکمت نیا، معاون حقوق مالکیت فکری وزارت دادگستری در خصوص مدل اجرایی حقوق مالکیت ادبی و هنری
- دکتر میرحسینی، عضو هیئت علمی دانشگاه و دبیر سابق شورای ملی هماهنگی و سیاستگذاری مالکیت فکری در خصوص گزارش روند تدوین لایحه مالکیت ادبی و هنری
- دکتر صابری، عضو هیئت علمی دانشگاه و وکیل دادگستری در خصوص حقوق نشر کتاب الکترونیکی و صوتی
- دکتر ساکت، نویسنده و قاضی بازنشسته در خصوص حقوق پدیدآورنده و حمایت های قانونی
- دکتر پژمان محمدی، عضو هیئت علمی دانشگاه و مدیرکل حوزه معاونت حقوقی رئیس جمهور در خصوص تحلیل حقوقی قراردادهای نشر
- دکتر حسینی نیک، پژوهشگر حقوق مالکیت فکری و مدیرمسئول انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی در خصوص رابطه حقوق نشر داخلی و کپی رایت بین المللی
در پایان، مراسم اختتامیه با حضور و سخنرانی دکتر محسن جوادی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
جلسات تخصصی همایش
همزمان با برگزاری جلسه اصلی در سالن همایش های شهیدآوینی پژوهشگاه، دو جلسه تخصصی در سالن کنفرانس پژوهشگاه در صبح و بعدازظهر برگزار گردید. در جلسه تخصصی صبح، موضوع نقد و بررسی لایحه مالکیت ادبی و هنری در دستور کار بود و در این جلسه توافق شد که مباحث نقد و بررسی لایحه ادامه یافته و نتیجه نهایی تا قبل از تصویب لایحه به مجلس شورای اسلامی اعلام گردد.
رئیس جلسه صبح دکتر داریوش مطلبی، معاون پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات بود.
در جلسه تخصصی بعدازظهر به نقد و بررسی قوانین موجود و چگونگی استفاده از ظرفیت های قانونی برای جلوگیری و مقابله با تکثیرهای غیرقانونی پرداخته شد. انتقال تجربیات حقوق دانان و ناشران و پدیدآورندگان مهمترین حاصل این جلسه بود.
رئیس جلسه بعدازظهر آقای مرتضی زینعلی رئیس هیئت مدیره انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی بود.
امور جنبی همایش
ثبت نام از شرکت کنندگان در همایش
صدور گواهی حضور برای شرکت کنندگان
انتشار کتاب مجموعه قوانین و مقررات مربوط به حقوق نشر
اهدای کتاب به شرکت کنندگان
پخش مستقیم سخنرانی ها از طریق رادیو اینترنتی رویداد فرهنگی
اطلاع رسانی و پخش اخبار همایش در مطبوعات، خبرگزاری ها و فضای مجازی
در دسترس قرار دادن فایل صوتی سخنرانی ها بصورت پادکست در فضای مجازی
مصاحبه های رادیویی و تلویزیونی در برنامه های مختلف صدا و سیما
اهدای کارت خرید کتاب به سخنرانان و شرکت کنندگان در جلسات تخصصی
همکاران در برگزاری همایش
دبیرعلمی همایش: دکتر سیدعباس حسینی نیک
دبیر اجرایی همایش: دکتر داریوش مطلبی
مسئول امور اجرایی: دکتر شریفی
مسئول هماهنگی: دکتر اسدزاده