معاون فرهنگی و امور رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام، در آغاز هفته کتاب و در نشست با خبرنگاران مطرح کرد: دور شدن از مطالعه و کتابخوانی در سنین بالا قابل جبران نیست و این ضرری جدی برای جامعه ی ماست.
بهگزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام، یونس قیطانی در پاسخ به این سوال که چرا مردم با کتاب رفاقتی ندارند؛ اظهار کرد: خانواده و نظام آموزشی در این مورد بسیار تاثیرگذارند و نقش نظام آموزشی مهم تر است، گاه می بینیم آنچه که در ذهن فرزندان در خانواده شکل گرفته به واسطه حضور هم سن و سال هایشان در مدرسه دچار تغییری اساسی می شود، ریشه دور افتادن از کتاب را باید در نظام آموزشی جستجو کرد؛ هر چند جذابیت های فضای مجازی، بازی های متنوع کامپیوتری و... بیشتر وقت بچه ها را پر کرده ولی این موارد در تمام دنیا وجود دارد و آنچه که مهم است نوع شکل گیری شخصیت بچه ها در مدارس است.
وی افزود: متاسفانه عقب افتادگی که به دنبال دور شدن از مطالعه و کتابخوانی در این نسل جامعه ایجاد می شود در سنین بالا قابل جبران نیست و این خسران جدی برای جامعه ی ماست.
وی در خصوص راه های علاقمند کردن مردم به مطالعه بیان کرد: چون عوامل دوری از کتاب و کتابخوانی متنوع هستند بنابراین راه های علاقمندی هم یکی دوتا نیست، فرهنگ سازی برای آموزش فرزندان در خانواده نسبت به مطالعه و کتابخوانی و مهم تر از آن جبران کاستی ها در نظام آموزشی کشور از قبیل تجهیز کتابخانه ها به شکل و شمایل نوین و کتاب ها و منابع جذاب در کنار ایجاد حس نیاز به کتابخوانی در دانش آموزان می تواند موثر باشد.
معاون فرهنگی و امور رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام ،اضافه کرد: مردم باید حس نیاز به کتابخوانی داشته باشند ؛ درست مانند زمانی که برای تدوین پایان نامه مجبور هستند که به منابع مختلف رجوع کنند باید در زندگی روزمره هم این حس نیاز ایجاد شود به ویژه در مدارس و مراکز آموزش عالی کشور.
وی با اشاره به پدیده نوظهور مطالعات مجازی تاکید کرد: در طول تاریخ ابزار انتقال دانش بشری همواره با پیشرفت ها، دچار تغییر شده و این موضوع جدیدی نیست و در آینده هم حتما فراتر از شرایط کنونی خواهد رفت، اگر حضور در فضای مجازی با هدف مطالعه کتاب های دیجیتال تمام وقت مطالعه مردم را پر نکند قطعا مفید است به شرطی که ما در زمینه ایجاد کتابخانه های مجازی و در اختیار قرار دادن و عرضه آثار ارزشمند با تنوع بالا خوب عمل کنیم که تاکنون این اتفاق نیفتاده است.
وی ادامه داد: چیزی که مهم است ما نباید دیر عمل کنیم و با پدیده های نوپدید به موقع سازگاری منطقی ایجاد کنیم، نه اینکه زمانی اقدام کنیم که ذهن مردم درگیر مطالعه مطالب سطحی، غیر مستند و بی ارزش اما در عین حال با جذابیت های بصری و ... شده باشد.
قیطانی درباره تشخیص کتاب خوب از بد خاطرنشان کرد: انتخاب کتاب خوب در پله ی اول بستگی به سن و علاقه شخص دارد، برای هر رده سنی از سوی کارشناسان این حوزه ، شاخص هایی معرفی می شوند که می توانند شخص را در مسیر درست مطالعه قرار دهند. برای مثال برای کودکان توصیه میشود کتاب هایی انتخاب شوند که صرفا شوق خواندن را افزایش بدهند و از کتاب های کسالت آور ، صرفا آموزشی ، حتی داستان های فولکلور که اِلمان های آن ها کاملا منسوخ شده و ... پرهیز شود
وی افزود: هم مقطع سنی و همچنین علاقه شخص به زمینه ای خاص می تواند دریچه ورود به دنیایی از آثار ارزشمند باشد که با راهنمایی صاحبان اندیشه و تجربه در این زمینه میسر خواهد شد، در کل کتابی که ذهن، اراده و حتی تخیل آدم را به حرکت درآورد و پس از خواندن آن حال آدم مثل قبل نباشد کتاب مناسبی است ؛ کتابی که باعث جهش فکری شود و در واقع مسیرهای تازه ای را پیش روی خواننده اش قرار دهد.
قیطانی در پایان در پاسخ به سوال خبرنگاران که چه کتابی پیشنهاد می دهید مخاطبان ما بخوانند؛ گفت: پاسخ به این سوال سخت و در جواب سوال های پیشین مستتر است مگر این که من علاقه ی شخصی خودم را در جواب دادن دخیل کنم. اگر مخاطبان اهل رمان هستند و البته با حوصله زیاد ؛ کلیدر محمود دولت آبادی یا سمفونی مردگان عباس معروفی را از دست ندهند.