ُ
هرساله به مناسبت های مختلف در سطح جامعه مشاهده می کنیم که بر نوشتههای تبلیغاتی فضای شهر را پر می کند و با برنامه های مختلف شهر بوی آن مناسبت را می گیرد؛ اما متأسفانه در هفته کتاب و کتابخوانی برنامه های مناسبی ترتیب داده نمی شود تا افراد جامعه از آن باخبر شوند و بهنوعی جامعه با عطر کتاب عطرآگین شود.
درحالیکه این هفته فرصتی است که جایگاه کتاب و اهمیت آن به مردم بیشتر معرفیشده و شناسانده شود بخصوص در این روزها که ساعت کاری بخش زیادی از مردم کم شده (به علت بیماری کرونا) و اوقات فراغت بیشتری دارند باید کتاب و کتابخوانی را در میان اقشار مختلف جامعه با کمک هفته کتاب تبلیغ کرد.
درگیر نشدن متن مردم با برنامههای هفته کتاب، مهمترین نقطهضعف برنامه های هفته کتاب است. اگر بخواهیم به شیوهای قیاسی و نه استقرایی، به دستاوردهای برگزاری برنامههای «هفته کتاب» در بیش از دو دهه گذشته، با تمرکز بر برندسازی این مناسبت، نگاهی بیندازیم، باید اعتراف کنیم که هفته کتاب برخلاف رویدادهایی مانند فستیوال فیلم فجر و یا نمایشگاه کتاب تهران و امثالهم، بعد از بیستوچند دوره، هنوز تبدیل به «برند» نشده است؛ تبوتابی که در ایام سرد بهمنماه میان بخشهای مختلف مردم به سبب برگزاری فستیوال فیلم فجر در سینماهای شهر و یا التهابی که در ایام اردیبهشتی سال به بهانه برپایی نمایشگاه کتاب تهران، دیده میشود، مثالهایی برای نشانه کردن این موضوع است.
اگر بخواهیم به سخن اصلی این گفتار بازگردیم، هدف اصلی هفته کتاب، ترویج کتاب و کتابخوانی در گستره ملی است یعنی مخاطبین اصلی برنامههای هفته کتاب، باید همه مردم ایران باشند که در این خصوص، باید اذعان کرد کارهایی که مردم با آنها در برنامههای هفته کتاب درگیر میشوند، هنوز انجامنشده است و سهم آنها در بهترین حالت، صرفاً بهعنوان مصرفکننده برنامههای هفته کتاب، دیدهشده است. در نظر بگیرید اگر خود مردم، مجری هفته کتاب باشند و خودشان هم استفادهکننده، چه اتفاقی میافتد!؟ همان کاری که ما در کشورهای اروپایی و آمریکایی و بسیاری از کشورهای آسیایی میبینیم؛ امروز دیگر سازوکار بسیاری از جشنوارهها، خودجوش و از طریق خود مردم، طرحریزی میشود و نتیجهاش را هم خود مردم رقم میزنند.
"سفیر کتاب" در واقع طرحی برای جامعه عمل پوشاندن به این موضوع است که کتاب در بطن جامعه وارد شود و شهر رنگ و بوی کتاب بگیرد. اینکه از خود جامعه افرادی بهعنوان سفیر انتخاب شوند و در بطن گروه های مختلف جامعه همچون اصناف وارد شوند و بتوانند در مورد کتاب های مختلف به آن ها توضیح داده و برای ترویج فرهنگ کتابخوانی کتاب هایی نیز به آن ها هدیه داده شود.
بنابراین این طرح با همکاری اداره کل ارشاد خراسان شمالی و کتابفروشی کوچه کتاب (مجری طرح مصطفی قدوسی) در سطح شهر بجنورد عملیاتی شد تا هم افراد جامعه با هفته کتاب آشنا شوند و آن را به رسمیت بشناسند و هم اینکه در راستای ترویج فرهنگ کتابخوانی اقداماتی صورت گیرد. در کنار آن با هدیه ی کتاب به افراد جامعه شعف و شادمانی به جامعه بازگردد و در این ایام بیماری کرونا مرهمی بر دل جامعه باشد.